Helium er det næstletteste grundstof og vejer kun en syvendedel af luft. Det er en ædelgas og dermed kemisk inert, har lav opløselighed i vand og kan ikke brænde eller eksplodere. Helium er den koldeste kendte væske, med et kogepunkt på -269 °C.
Selv om det er det grundstof der forekommer næstmest af, så er helium faktisk svært at få fat på. Det meste heliumgas udvindes fra naturgaskilder hovedsageligt i visse områder af USA, Canada, Polen, Rusland, Australien og Afrika.
Helium kan anvendes til mange forskellige formål, f.eks. som "let gas" til at løfte balloner og luftskibe, som detektorgas til at finde selv de mindste utætheder i rørledninger og tanke, som en vigtig komponent i beskyttelsesgasser til svejsning, som bæregas i kemiske analyseprocesser, ved fremstilling af lyslederkabler eller som kølemiddel inden for rumfartsteknologi og medicin.
Gasformigt heliums specielle egenskaber udnyttes inden for mange brancher og processer, f.eks. analytiske formål, dykning, lækagesøgning, bilbranchen, halvlederfremstilling, skæring og svejsning, nanoteknologi, og oppustning af balloner. Helium i gasform leveres komprimeret i trykflasker, batterier eller i hele tanktrailere.